Επανεξέταση έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των νομικών προσώπων

Επανεξέταση έκτακτης εισφοράς στα κέρδη των νομικών προσώπων

Αρ. Πρωτ. 9629/24.01.2011

Προς Υπουργό:

- Οικονομικών

Η έκτακτη εισφορά στα κέρδη των νομικών προσώπων, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 5 του Ν. 3845/2010 «Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», στη δίνη της οικονομικής κρίσης, αποτελεί ένα επιπλέον μεγάλο πλήγμα στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.

Η επιβολή της έκτακτης εφάπαξ εισφοράς κοινωνικής ευθύνης των νομικών προσώπων, όπως ορίζεται από τον ψηφισθέντα νόμο, αποτελεί μία επιπλέον  επιβάρυνση στον προϋπολογισμό των επιχειρήσεων, που βιώνουν μία από τις πιο δύσκολες οικονομικές περιόδους. Η οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σύμφωνα με τις επιταγές του Μνημονίου, έχει φέρει πολίτες και επαγγελματίες σε δυσμενή οικονομική θέση δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο ύφεσης στην εγχώρια αγορά.

Ωστόσο, οι  επιχειρήσεις που διατηρούν και προσφέρουν θέσεις εργασίας πλήττονται από τα συνεχή μέτρα αφαίμαξης που λαμβάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Στον αντίποδα των μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης, η κυβέρνηση προτάσσει μόνο μέτρα οικονομικής επιβάρυνσης, μέτρα που οδηγούν σε αδιέξοδο τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας και σε αύξηση των ποσοστών της ανεργίας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προβλέπεται το αρμόδιο Υπουργείο να επανεξετάσει τις διατάξεις του νόμου περί έκτακτης εισφοράς των κερδών των νομικών προσώπων, ενός μέτρου που απειλεί τη βιωσιμότητα χιλιάδων επιχειρήσεων σε όλη την επικράτεια;

Απάντηση Υπουργείου